Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας

 In Παθήσεις

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας αποτελεί μια εκ των πιο σημαντικών βαλβιδοπαθειών, με αυξανόμενο επιπολασμό. Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εξαιτίας αυτού, είναι μια πάθηση που χρήζει ιατρικής αντιμετώπισης αμέσως μόλις διαπιστωθεί.

 

Τι είναι η ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας;

Η καρδιά είναι μια αντλία, η οποία διαθέτει διττή λειτουργία. Η δεξιά της πλευρά είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του πτωχού σε οξυγόνο φλεβικού αίματος στους πνεύμονες, με σκοπό να οξυγονωθεί. Αντίστοιχα, η αριστερή πλευρά της καρδιάς μεταφέρει το πλούσιο σε οξυγόνο αρτηριακό αίμα, από τους πνεύμονες στις υπόλοιπες δομές του οργανισμού.

Στην αριστερή αυτή πλευρά εντοπίζεται η μιτροειδής βαλβίδας, η οποία βρίσκεται μεταξύ του αριστερού κόλπου και της αριστερής κοιλίας. Η βαλβίδα αυτή αποτελείται από δύο γλωχίνες, και σκοπός της είναι να επιτρέπει τη φυσιολογική κυκλοφορία και ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο στην αριστερή κοιλία.

ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδαςανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας κατηγοριοποιείται σύμφωνα με δύο παραμέτρους: την αιτιολογία και τη βαρύτητά της. Ανάλογα με τα αίτια που την προκαλούν, η ανεπάρκεια χωρίζεται σε πρωτοπαθή (βλάβη κάποιων τμημάτων της) και δευτεροπαθή (δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας). Βάσει της βαρύτητάς της, διακρίνεται σε μικρού, μετρίου και σοβαρού βαθμού ανεπάρκεια μιτροειδούς.

 

Αίτια και Συμπτώματα

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να προκληθεί από διάφορες αιτίες. Κύρια αυτών είναι η εκφύλισή της από αλλαγές στη σύσταση. Άλλες, σημαντικές αιτίες της ανεπάρκειας περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Ρευματικό πυρετό
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Ενδοκαρδίτιδα
  • Ρήξη τενοντίων χορδών
  • Τραυματισμό της βαλβίδας

H ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας ενδέχεται να παραμείνει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκαλώντας συμπτώματα μόνο εφόσον δημιουργηθεί καρδιακή ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα τα οποία εμφανίζει η ανεπάρκεια της μιτροειδούς εξαρτώνται από τον τρόπο εμφάνισης και εξέλιξής της. Η χρόνια ανεπάρκεια της μιτροειδούς μπορεί να προκαλέσει εύκολη κόπωση, δύσπνοια, ζάλη, αίσθημα παλμών (λόγω κολπικής μαρμαρυγής στην πλειονότητα των περιπτώσεων), τάση για λιποθυμία και οίδημα στα πόδια. Η οξεία ανεπάρκεια μιτροειδούς προκαλεί οξύ πνευμονικό οίδημα και καρδιακή ανεπάρκεια, χωρίς προηγούμενες προειδοποιητικές ενδείξεις.

 

Πώς διαγιγνώσκεται η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας;

Η διάγνωση της ανεπάρκειας της μιτροειδούς βαλβίδας ξεκινά με τη λήψη ιστορικού του ασθενούς. Εξετάσεις όπως ο υπέρηχος καρδιάς και το ηλεκτροκαρδιογράφημα αποτελούν αρχικές εξετάσεις εκλογής για τη διερεύνηση της πιθανής ανεπάρκειας. Σε περιπτώσεις σοβαρού βαθμού ανεπάρκειας, ο θεράπων ιατρός ενδέχεται να ζητήσει τη διενέργεια διοισοφάγειου υπερηχοκαρδιογραφήματος, με σκοπό τον ακριβή καθορισμό του αίτιου και του σταδίου της ανεπάρκειας.

 

Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας: Θεραπεία

Σε πρώιμο στάδιο, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά, με τη χορήγηση ειδικής φαρμακευτικής αγωγής. Οι ασθενείς βρίσκονται υπό παρακολούθηση από ειδικό Καρδιολόγο. Εάν η ανεπάρκεια επιδεινωθεί, και με βάση τα συμπτώματα και τις λοιπές εξετάσεις, ο ιατρός θα τον παραπέμψει στην Ομάδα Καρδιάς για πιθανή χειρουργική επέμβαση.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων και με βάση την εμπειρία της χειρουργικής ομάδας, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επιδιόρθωση της βαλβίδας κι όχι αντικατάσταση. Η επέμβαση αυτή προσφέρει άριστο χειρουργικό αποτέλεσμα, ενώ ταυτόχρονα βοηθά σημαντικά στην γρήγορη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας. Μέσω της επιδιόρθωσης της βαλβίδας, ο ασθενής μπορεί να αποφύγει τη δια βίου λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων.

Τα τελευταία χρόνια, πραγματοποιείται επιτυχώς η διακαθετηριακή επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας με την τεχνική edge-to-edge repair και την τοποθέτηση ενός ειδικού κλιπ, που βοηθά στην απομείωση της ανεπάρκειας. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό κλιπ, το οποίο τοποθετείται στη μιτροειδή βαλβίδα μέσω παρακέντησης της μηριαίας φλέβας, με υπερηχογραφική και ακτινολογική παρακολούθηση.

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σταθογιάννης, έχει εξειδικευθεί στην επεμβατική διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών στην Ιατρική Σχολή του Stanford των ΗΠΑ. Είναι συνεργάτης του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας, ή για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση έχετε, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2113331512

ΑΘΗΝΑ: Παρθενώνος 1, Αθήνα – Κουκάκι, 11742

ΜΑΡΟΥΣΙ: Νοσοκομείο Υγεία – Ερυθρού Σταυρού 9, Μαρούσι, 15123