Διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (TMVr)

 In Επεμβατικές πράξεις

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μια ιδιαίτερα σημαντική βαλβιδοπάθεια της ανθρώπινης καρδιάς. Πλήττει μεγάλο αριθμό ασθενών παγκοσμίως, ο οποίος αυξάνεται κάθε χρόνο. Πρόκειται για μια πάθηση, η οποία μπορεί να παραμένει ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μόλις ανιχνευθεί, η ανεπάρκεια της μιτροειδούς πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με σκοπό τον περιορισμό των επιπλοκών της. Πέραν της φαρμακευτικής αγωγής, η πάθηση αυτή δύναται να αντιμετωπιστεί και χειρουργικά (αντικατάσταση ή επιδιόρθωση), αλλά πλέον και διακαθετηριακά (διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας – transcatheter mitral valve repair / TMVr ή edge-to-edge repair of the mitral valve).

Διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας Διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας Σταδιακά, η καρδιακή λειτουργία μειώνεται, και ο ασθενής οδηγείται σε καρδιακή ανεπάρκεια.

 

Τι είναι η διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (TMVr);

Η διακαθετηριακή επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας είναι μια ελάχιστη επεμβατική μέθοδος, με την οποία οι επεμβατικοί καρδιολόγοι και η Ομάδα Καρδιάς αντιμετωπίζουν τη σοβαρή αυτή βαλβιδοπάθεια. Η απόφαση για διενέργεια της επέμβασης αυτής λαμβάνεται από την Ομάδα Καρδιάς, μετά τη λεπτομερή κι ενδελεχή εξέταση του ασθενούς. Η επέμβαση αυτή έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση των ασθενών με ανεπάρκεια μιτροειδούς, οι οποίοι δεν πληρούν τα κριτήρια της χειρουργικής επέμβασης ή κρίνονται υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

 

Για ποιους ασθενείς ενδείκνυται η διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (TMVr);

Κύριο κριτήριο επιλογής ενός ασθενούς για τη διενέργεια διακαθετηριακής επιδιόρθωσης της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η συμπτωματολογία του ασθενούς και τουλάχιστον η μετρίου βαθμού ανεπάρκεια μιτροειδούς, όπως αυτή υπολογίζεται από το Πρόκειται για μια βαλβιδοπάθεια με ιδιαίτερα δυσμενή προγνωστική σημασία, η οποία παρουσιάζει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Παράλληλα, η κλασική χειρουργική επέμβαση μπορεί να αντενδείκνυται σε κάποιους ασθενείς οι οποίοι κρίνονται υψηλού χειρουργικού κινδύνου.

Υποψήφιοι για αυτήν την επέμβαση είναι οι ασθενείς που διαθέτουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας μετρίου ή σοβαρού βαθμού, η οποία προκαλεί συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια παρά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.
  • Οργανική ανεπάρκεια μιτροειδούς, και κρίνονται υψηλού χειρουργικού κινδύνου.
  • Λειτουργική ανεπάρκεια μιτροειδούς, ισχαιμικής ή μη-ισχαιμικής αιτιολογίας.
  • Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία επανασυγχρονισμού (CRT-cardiac resynchronization therapy).

 

Πριν από την επέμβαση

Πριν τη διενέργεια της επέμβασης, ο ιατρός θα συστήσει να διενεργηθεί ενδελεχής έλεγχος του ασθενούς. Πραγματοποιούνται μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

Μέσω αυτών των εξετάσεων, η Ομάδα Καρδιάς μπορεί να επιβεβαιώσει την ανατομική καταλληλότητα του ασθενούς και την παθοφυσιολογία της ανεπάρκειας της μιτροειδούς, αλλά και να σχεδιάσει την επέμβαση ακριβώς.

 

Διακαθετηριακή επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας (TMVr): Διαδικασία

Η διακαθετηριακή επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, κι απαιτεί διασωλήνωση του ασθενούς. Τηρούνται αυστηροί κανόνες αντισηψίας, και η επέμβαση διενεργείται σε μια καλά οργανωμένη υβριδική χειρουργική αίθουσα. Πραγματοποιείται μια μικρή τομή στο ύψος της μηριαίας φλέβας, από όπου ο επεμβατικός καρδιολόγος θα εισαγάγει τον ειδικό καθετήρα. Προωθώντας αυτόν μέσω της μηριαίας φλέβας, ο ιατρός θα διενεργήσει παρακέντηση του μεσοκολπικού διαφράγματος, και μετέπειτα θα γίνει πρόσδεση του κλιπ στο σημείο όπου έχει κριθεί το καταλληλότερο και στο οποίο μειώνεται η ανεπάρκεια στο μέγιστο δυνατό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ασθενής παρακολουθείται υπερηχοκαρδιογραφικά μέσω διοισοφάγειου υπερηχοκαρδιογραφήματος καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.

 

Μετεγχειρητική πορεία & Αποτελέσματα

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους για ένα βράδυ σε μονάδα αυξημένης φροντίδας και δύναται να εξέλθει μετά από 1-2 ημέρες. Κατά πόσον ο ασθενής θα λάβει αντιαιμοπεταλιακά ή αντιπηκτικά φάρμακα, βασίζεται στο ιστορικό του εκάστοτε ασθενούς. Αυτά θα πρέπει να λαμβάνονται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Αν και πρόκειται για μια εξαιρετικά ασφαλή διαδικασία, η διακαθετηριακή επιδιόρθωση της μιτροειδούς βαλβίδας μπορεί να παρουσιάσει ορισμένες επιπλοκές. Αυτές περιορίζονται στη λοίμωξη του τραύματος εισαγωγής του καθετήρα στη μηριαία φλέβα, ή σε κάποιο αιμάτωμα στο σημείο παρακέντησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οδοντική υγιεινή είναι εξαιρετικά σημαντική σε περιπτώσεις διενέργειας τέτοιου είδους επεμβάσεων, καθώς τα μικρόβια του στόματος αποτελούν πολλές φορές αιτία ενδοκαρδίτιδας.

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σταθογιάννης, έχει εξειδικευθεί στην επεμβατική διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών στην Ιατρική Σχολή του Stanford των ΗΠΑ. Είναι συνεργάτης του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα κέντρα στην διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών διεθνώς. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για την επιδιόρθωση ή αντικατάσταση της μιτροειδούς βαλβίδας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2113331512

ΑΘΗΝΑ: Παρθενώνος 1, Αθήνα – Κουκάκι, 11742

ΜΑΡΟΥΣΙ: Νοσοκομείο Υγεία – Ερυθρού Σταυρού 9, Μαρούσι, 15123