Στένωση τριγλώχινας βαλβίδας

 In Παθήσεις

Η τριγλώχινα βαλβίδα χωρίζει τον δεξιό κόλπο, στον οποίο πηγαίνει το πτωχό σε οξυγόνο φλεβικό αίμα, από τη δεξιά κοιλία, η οποία κατευθύνει το αίμα στους πνεύμονες. Φυσιολογικά, αποτελείται από τρεις γλωχίνες. Κατά τη στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας, η ροή του αίματος εμποδίζεται λόγω σκλήρυνσης και πάχυνσης των γλωχίνων.

στένωση τριγλώχινας βαλβίδαςστένωση τριγλώχινας βαλβίδας

Το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με στένωση τριγλώχινας υποφέρουν από κάποιου είδους ρευματικής καρδιοπάθειας. Στατιστικά, φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες.

 

Στένωση τριγλώχινας βαλβίδας: Αιτιολογία

Τα αίτια της στένωσης της τριγλώχινας βαλβίδας ποικίλλουν. Πρωτίστως, η βασική αιτία στένωσης της τριγλώχινας βαλβίδας, είναι η ρευματική καρδιοπάθεια, με προτέρα λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Άλλα αίτια είναι το καρκινοειδές σύνδρομο, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μικτή πάθηση της βαλβίδας με ταυτόχρονη στένωση και ανεπάρκεια της βαλβίδας. Νοσήματα όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο ενδέχεται να προκαλέσουν επίσης στένωση της τριγλώχινας.

Οι συγγενείς παθήσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας. Παραδείγματα τέτοιων παθήσεων είναι η ανωμαλία Ebstein και μεταβολικές ή ενζυμικές δυσλειτουργίες, όπως η νόσος Fabry.

Ιατρογενώς, μπορεί να προκληθεί στένωση στην τριγλώχινα βαλβίδα, λόγω παρουσίας μόνιμου βηματοδοτικού καλωδίου ή και λόγω προηγηθείσας χειρουργικής επιδιόρθωσης της βαλβίδας λόγω ανεπάρκειας της βαλβίδας.

 

Ποια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει η στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας;

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου, τα συμπτώματα ενδέχεται να διαφέρουν. Ασθενείς με ήπιας μορφής στένωση μπορεί να μην παρουσιάσουν καθόλου συμπτώματα. Μετρίου  εώς σοβαρού βαθμού στένωση της τριγλώχινας μπορεί να προκαλέσουν τα κάτωθι:

  • Αρρυθμία και αίσθημα παλμών στο στήθος ή το λαιμό.
  • Οίδημα (πρήξιμο) στην κοιλιακή χώρα και τα κάτω άκρα.
  • Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια).
  • Κόπωση και αδυναμία, λόγω μειωμένης παροχής οξυγονωμένου αίματος.
  • Διευρυμένο ήπαρ (ηπατομεγαλία), το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος.
  • Ασυνήθιστα κρύο δέρμα, λόγω μειωμένης παροχής αίματος.

 

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της στένωσης της τριγλώχινας βαλβίδας είναι απαραίτητη να γίνουν κάποιες εξετάσεις. Αρχικά, ο ιατρός λαμβάνει το ιστορικό του ασθενούς, εξετάζοντας για κάποιον από τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου. Ακολουθούν αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις, όπου ελέγχονται τα επίπεδα μη συζευγμένης χολερυθρίνης, αλκαλικής φωσφατάσης και αμινοτρανσφεράσης. Η ακτινογραφία θώρακα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε περιπτώσεις μεμονωμένης στένωσης της τριγλώχινας, ειδικά εάν συνοδεύεται από στένωση μιτροειδούς. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα μπορεί να αναδείξει κάποια διάταση του δεξιού κόλπου καθώς και να διαγνώσει κολπική μαρμαρυγή. Ο ιατρός επίσης, θα πραγματοποιήσει διαθωρακικό υπερηχοκαρδιογράφημα, εξέταση εξαιρετικά σημαντική, με την οποία απεικονίζεται η βαλβίδα, και γίνονται όλες οι αναγκαίες μετρήσεις εκτίμησης της βαρύτητας της στένωσης της βαλβίδας.

 

Στένωση τριγλώχινας βαλβίδας: Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της στένωσης της τριγλώχινας βαλβίδας μπορεί να γίνει  συντηρητικά ή/και χειρουργικά. Η φαρμακευτική αγωγή έχει περιορισμένο ρόλο, καθώς χρησιμοποιείται για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και όχι για την ίαση της στένωσης. Περιλαμβάνει κυρίως τα διουρητικά φάρμακα, τα οποία μπορούν να ανακουφίσουν τη συστηματική και ηπατική συμφόρηση σε συμπτωματικούς ασθενείς με σοβαρού βαθμού στένωσης της βαλβίδας.

Εφ’όσον κριθεί αναγκαίο από την Ομάδα Καρδιάς (Heart Team), η στένωση της τριγλώχινας βαλβίδας δύναται να αντιμετωπιστεί χειρουργικά. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, χειρουργείο πραγματοποιείται εάν συνυπάρχει και κάποια άλλη καρδιολογική πάθηση, όπως στεφανιαία νόσος ή βαλβιδοπάθεια που χρήζει χειρουργικής αντιμετώπισης, καθώς ο χειρουργικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει είτε την αντικατάσταση της βαλβίδας είτε την επιδιόρθωσή της και εξαρτάται από την υποκείμενη πάθηση της βαλβίδας και την εκάστοτε εμπειρία της χειρουργικής ομάδας.

Πλέον, σε περιπτώσεις που ο χειρουργικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός, το κλασικό χειρουργείο δεν ενδείκνυται ή ο ασθενής έχει υποβληθεί προηγουμένως σε χειρουργείο στην τριγλώχινα (και η βαλβίδα τώρα δυσλειτουργεί), δύναται να πραγματοποιηθεί η διακαθετηριακή αντιμετώπιση της πάθησης αυτής. Με τη χρήση ειδικών καθετήρων μέσω μιας οπής από τη φλέβα του ποδιού, μια νέα βαλβίδα μπορεί να τοποθετηθεί διαδερμικά (διακαθετηριακά), χωρίς την ανάγκη για χειρουργική τομή.

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σταθογιάννης, έχει εξειδικευθεί στην επεμβατική διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών στην Ιατρική Σχολή του, ενώ είναι συνεργάτης του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε συμπτώματα στένωσης της τριγλώχινας βαλβίδας, ή για οποιαδήποτε άλλη ερώτηση έχετε, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2113331512

ΑΘΗΝΑ: Παρθενώνος 1, Αθήνα – Κουκάκι, 11742

ΜΑΡΟΥΣΙ: Νοσοκομείο Υγεία – Ερυθρού Σταυρού 9, Μαρούσι, 15123