Διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI)

 In Επεμβατικές πράξεις

Τι είναι η μέθοδος TAVI/TAVR;

Η διακαθετηριακή αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVR) ή διακαθετηριακή εμφύτευση αορτικής βαλβίδας (TAVI), όπως είθισται να αποκαλείται στην Ευρώπη, είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας. Αρχικά, η μέθοδος TAVI/TAVR πραγματοποιούνταν σε ασθενείς υψηλού χειρουργικού κινδύνου (ή ανεγχείρητους ασθενείς), οι οποίοι δεν μπορούσαν να υποβληθούν στην κλασική χειρουργική αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας. Η TAVI/TAVR έχει γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία 15 χρόνια. Πλέον, η χρήση της συνίσταται σε όλους τους ασθενείς με στένωση της αορτικής βαλβίδας, ανεξαρτήτως χειρουργικού κινδύνου, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της Ομάδας Καρδιάς.

TAVITAVI

Τι είναι η αορτική βαλβίδα και γιατί μπορεί να χρειάζεται θεραπεία TAVI/TAVR;

Η καρδιά είναι μια αντλία, η οποία διαθέτει διττή λειτουργία. Η δεξιά της πλευρά είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του πτωχού σε οξυγόνο φλεβικού αίματος στους πνεύμονες, για να οξυγονωθεί. Αντίστοιχα, η αριστερή πλευρά της καρδιάς μεταφέρει το πλούσιο σε οξυγόνο αρτηριακό αίμα, από τους πνεύμονες στα όργανα του οργανισμού.

Η αορτική βαλβίδα είναι μια από τις τέσσερις βαλβίδες της καρδιάς. Επιτρέπει την ομαλή κίνηση του αίματος από την καρδιά σε ολόκληρο το σώμα. Φυσιολογικά έχει τρεις πτυχές (γλωχίνες), οι οποίες κατευθύνουν το αίμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, από την αριστερή κοιλία στην αορτή. Υπάρχουν δύο βασικές παθήσεις οι οποίες εμποδίζουν τη ροή του αίματος μέσω της βαλβίδας. Αυτές είναι η ανεπάρκεια και η στένωση της αορτικής βαλβίδας.

Η στένωση της αορτικής βαλβίδας περιγράφει την κατάσταση κατά την οποία η βαλβίδα στενεύει, κι οι γλωχίνες δεν ανοίγουν πλήρως. Αντίστοιχα, κατά την ανεπάρκεια της αορτικής βαλβίδας, οι γλωχίνες της υπόκεινται χαλάρωση και δεν μπορούν να κλείσουν πλήρως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αίμα να παλινδρομεί προς την καρδιά. Και οι δύο αυτές παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, αν παραμείνουν χωρίς αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η μέθοδος TAVI/TAVR ενδείκνυται για την αντιμετώπιση και των δύο παθήσεων. Επί του παρόντος, επαρκή δεδομένα έχουμε για τη χρησιμότητα της TAVI/TAVR στη στένωση της αορτικής βαλβίδας. Έτσι, θα εστιάσουμε σε αυτό.

 

Μέθοδος TAVI/TAVR: Διαδικασία

Η προ-επεμβατική αξιολόγηση των ασθενών για TAVI/TAVR είναι ζωτικής σημασίας. Οι ασθενείς που θα επιλεγούν πρέπει να είναι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο και να γίνει η επέμβαση με ασφάλεια. Για την διενέργεια της TAVI/TAVR απαιτείται εκτενής έλεγχος του ασθενούς. Πραγματοποιείται μια σειρά εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Μέσω αυτών των εξετάσεων, η Ομάδα Καρδιάς μπορεί να επιβεβαιώσει την ανατομική καταλληλότητα του ασθενούς, την ένδειξη της θεραπείας αλλά και να σχεδιάσει την επέμβαση ακριβώς.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η μέθοδος TAVI/TAVR διενεργείται με τοπική αναισθησία, και χορήγηση ήπιας μέθης. Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω παρακέντησης από την αρτηρία του ποδιού (μηριαία αρτηρία). Χρησιμοποιούνται μόνο βιοπροσθετικές βαλβίδες (όχι μηχανικές), οπότε και δε χρειάζεται αντιπηκτική αγωγή (εφ’ όσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι). Απαραίτητη είναι η αγωγή με ασπιρίνη. Η διαδικασία τοποθέτησής της είναι παρόμοια με αυτή του stent. Κατά την τελική τοποθέτηση, ο ιατρός χρησιμοποιεί το ειδικό σύστημα έκπτυξης για να αποκτήσει η τεχνητή βαλβίδα το κανονικό της μέγεθος. Έτσι, συμπιέζει τις δομές της φυσικής (γηγενούς) βαλβίδας.

 

Μετεγχειρητική πορεία και πιθανές επιπλοκές

Πλέον, ο ασθενής παραμένει στο Νοσοκομείο 2-3 ημέρες, και εξέρχεται. Ο Δρ Σταθογιάννης, κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ, συμμετείχε επίσης σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα ‘sameday discharge TAVI, κατά τα οποία, συγκεκριμένοι ασθενείς υπό αυστηρές συνθήκες και προϋποθέσεις, μπορούσαν να εξέλθουν του Νοσοκομείου την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε η TAVI/TAVR.

Αν και ελάχιστα επεμβατική, η συγκεκριμένη μέθοδος ενέχει κάποιους πιθανούς κινδύνους οι οποίοι είναι άξιοι αναφοράς. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι επιπλοκές στο σημείο εισαγωγής, όπως αιμάτωμα (πιθανότητα 10-20%), η ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη (πιθανότητα 3-10%), η επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας (πιθανότητα 3-5%) και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (πιθανότητα 1-2%). Αξίζει να τονίσουμε, ότι η εμπειρία της Ομάδας Καρδιάς και η βελτίωση της τεχνολογίας, έχουν οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επιπλοκών τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό καθιστά την TAVI μια πάρα πολύ ασφαλή επεμβατική μέθοδο.

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σταθογιάννης, έχει εξειδικευθεί στην επεμβατική διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών στην Ιατρική Σχολή του Stanford των ΗΠΑ. ‘Εχει πραγματοποιήσει σημαντικό αριθμό επεμβάσεων, συμμετέχει σε διεθνείς μελέτες, ενώ είναι πιστοποιημένος χειριστής (operator) από την Edwards Lifesciences και τη Medtronic για την εμφύτευση των βαλβίδων τους, αντιστοίχως. Είναι συνεργάτης του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, από τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα κέντρα στην διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών διεθνώς. Εάν έχετε διαγνωσθεί με στένωση της αορτικής βαλβίδας και αναζητάτε τρόπους αντιμετώπισής της ή επιθυμείτε μια δεύτερη γνώμη, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2113331512

ΑΘΗΝΑ: Παρθενώνος 1, Αθήνα – Κουκάκι, 11742

ΜΑΡΟΥΣΙ: Νοσοκομείο Υγεία – Ερυθρού Σταυρού 9, Μαρούσι, 15123

Κλείσε ραντεβού από το instadoctor.gr