Διακαθετηριακή σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου (left atrial appendage occlusion – LAAO)

 In Επεμβατικές πράξεις

Το ωτίο του αριστερού κόλπου αποτελεί μια κατασκευαστική προπέτεια του αριστερού κόλπου, η οποία διαθέτει μια κυλινδρική, μυώδη κοιλότητα. Επικοινωνεί με τον αριστερό κόλπο μέσω ενός στομίου. Λόγω της αργής ροής του αίματος μέσα στο ωτίο, μπορούν να δημιουργηθούν θρόμβοι, οι οποίοι ενδέχεται να προκαλέσουν κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα ποσοστά νοσηρότητας καιθνητότητας είναι ιδιαίτερα υψηλά. Για την πρόληψη του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, οι επεμβατικοί καρδιολόγοι πραγματοποιούν τη διακαθετηριακή σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου.

 

Τι είναι η διακαθετηριακή σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου;

Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, κατά την οποία προωθείται και εισάγεται μια “ομπρέλα” στο σημείο αυτό, με σκοπό να κλείσει την επικοινωνία και τη ροή του αίματος από τον αριστερό κόλπο προς το ωτίο.

Για την επίτευξη αυτής της επέμβασης, ο ιατρός χρησιμοποιεί ειδικές συσκευές, οι οποίες μοιάζουν με μικρές ομπρελίτσες. Μέσω αυτής της επέμβασης, ο κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται σημαντικά, εξαλείφοντας την ανάγκη χορήγησης αντιπηκτικών φαρμάκων εφ’ όρου ζωής.

Πρέπει να τονιστεί, ότι η επέμβαση αυτή διενεργείται συνήθως σε ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν ένδειξη να υποβληθούν σε κάποιο άλλο χειρουργείο καρδιάς. Σε περιπτώσεις που ενδείκνυται το κλασικό χειρουργείο καρδιάς, η σύγκλειση του ωτίου μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με το χειρουργείο.

 

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η διακαθετηριακή σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου;

Η επέμβαση της διακαθετηριακής σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου συνίσταται σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων αίματος στον αριστερό κόλπο, οι οποίοι εν δυνάμει μπορούν να προκαλέσουν κάποιο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτοί, συνήθως, είναι ασθενείς με μια αρρυθμία κατά την οποία ο ασθενής παρουσιάζει μη φυσιολογικά ηλεκτρικά κυκλώματα μέσα στους κόλπους της καρδιάς. Η πάθηση αυτή αναγκάζει την καρδιά να κτυπά γρήγορα και ακανόνιστα.

Διακαθετηριακή σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου Διακαθετηριακή σύγκλειση ωτίου του αριστερού κόλπου Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

  • Κίνδυνος αιμορραγίας: Η χρόνια χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων μπορεί να επιφέρει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.
  • Περιορισμός στην τροφή: Ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένα βαρφαρίνη/ασενοκουμαρόλη οφείλουν να περιορίσουν την κατανάλωση τροφών με βιταμίνη Κ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και οι ξηροί καρποί.
  • Αιμοληψίες: Η μακροχρόνια χρήση βαρφαρίνης/ασενοκουμαρόλης απαιτεί συχνή αιμοληψία, με σκοπό τη μέτρηση του χρόνου πήξης (το γνωστό INR).

 

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Πριν την έναρξη της επέμβασης, ο ασθενής υποβάλλεται απαραιτήτως σε διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα ή/και αξονική τομογραφία καρδιάς. Αυτό πραγματοποιείται με σκοπό την ορθή οριοθέτηση των διαστάσεων του ωτίου, καθώς αυτό διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, αλλά και τον έλεγχο της ανατομίας του ωτίου και των γύρω δομών.

Κατά την επέμβαση, ο ιατρός θα εισάγει έναν καθετήρα στη μηριαία φλέβα του ασθενούς, ο οποίος προωθείται στον δεξιό κόλπο. Από αυτόν γίνεται παρακέντηση του μεσοκολπικού διαφράγματος, ώστε να εισέλθει ο καθετήρας στον αριστερό κόλπο. Μέσα από αυτήν την «οπή», ο καθετήρας περνά και φθάνει στο ωτίο του αριστερού κόλπου. Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με γενική αναισθησία και χρήση διοισοφάγειου υπερήχου, είτε με χρήση ενδοκαρδιακού υπερήχου.

Ο ιατρός τοποθετεί την ειδική συσκευή στο ωτίο, σφραγίζοντας το άνοιγμά του, και πριν την απελευθερώσει, ελέγχει ούτως ώστε να μην υπάρχει κάποια διαφυγή αίματος.

Μετά τη διαδικασία, ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ, για παρακολούθηση, και εξέρχεται την επομένη. Στον ένα μήνα μετά την επέμβαση, διενεργείται διοισοφάγειο υπερηχοκαρδιογράφημα ή αξονική τομογραφία καρδιάς για έλεγχο της συσκευής και του αποτελέσματος της επέμβασης.

Αναλόγως της συσκευής που θα τοποθετηθεί, ο ασθενής μπορεί να λάβει για κάποια περίοδο αντιπηκτική αγωγή ή και καθόλου. Όλοι οι ασθενείς, μπορεί να χρειαστεί να λάβουν για μακρό χρονικό διάστημα (ή και εσαεί) αντιαιμοπεταλιακή αγωγή με ασπιρίνη.

 

Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Βασικό και κύριο πλεονέκτημα της διακαθετηριακής σύγκλεισης του ωτίου του αριστερού κόλπου είναι η διακοπή χρήσης των αντιπηκτικών φαρμάκων. Παράλληλα, μειώνει την πιθανότητα για εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο, όπως όλες οι επεμβάσεις, έτσι και αυτή μπορεί να επιφέρει κάποιες επιπλοκές. Αν και ιδιαιτέρως ασφαλής, η σύγκλειση του ωτίου ενδέχεται να προκαλέσει:

  • Προβλήματα με την ίδια τη συσκευή, όπως κάποια αλλεργική αντίδραση
  • Περικαρδιακή συλλογή
  • Στηθάγχη

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σταθογιάννης, έχει εξειδικευθεί στην επεμβατική διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών στην Ιατρική Σχολή του Stanford των ΗΠΑ. Είναι συνεργάτης του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα κέντρα στην διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών διεθνώς. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη διακαθετηριακή σύγκλειση του ωτίου του αριστερού κόλπου, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2113331512

ΑΘΗΝΑ: Παρθενώνος 1, Αθήνα – Κουκάκι, 11742

ΜΑΡΟΥΣΙ: Νοσοκομείο Υγεία – Ερυθρού Σταυρού 9, Μαρούσι, 15123