Διακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας (atrial septal defect – ASD)

 In Επεμβατικές πράξεις

Η μεσοκολπική επικοινωνία, ή αλλιώς έλλειμα του κολπικού διαφράγματος (atrial septal defect – ASD) αποτελεί μια μορφή συγγενής καρδιοπάθειας, η οποία επηρεάζει το μυϊκό τοίχωμα που χωρίζει τους δύο κόλπους της καρδιάς. Πολλές φορές ονομάζεται και «τρύπα στην καρδιά». Πρόκειται για μια μη φυσιολογική δίοδο αίματος από τον αριστερό κόλπο προς τον δεξί, η οποία διαταράσσει τη φυσιολογική αιματική ροή. Η επικοινωνία αυτή ενδέχεται να είναι μικρή, και να μην προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, αφήνεται χωρίς θεραπεία. Εάν, ωστόσο, πρόκειται για επικοινωνία μεγαλύτερου μεγέθους, η οποία προκαλεί προβλήματα στην καρδιά και τους πνεύμονες, είναι πιθανό να χρειαστεί θεραπεία. Η διαδικασία αντιμετώπισής της ονομάζεται διακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας, και πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

 

Τύποι μεσοκολπικής επικοινωνίας

Υπάρχουν τέσσερις διακριτοί τύποι μεσοκολπικής επικοινωνίας, οι οποίοι ορίζονται ανάλογα με τη θέση τους στο κολπικό διάφραγμα. Αυτοί περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Πρωτογενούς τύπου: Αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% όλων των περιστατικών. Απαντώνται στο κατώτερο τμήμα του μεσοκολπικού διαφράγματος, και δύναται να εμφανισθούν σε ανθρώπους με σύνδρομο Down.
  • Δευτερογενούς τύπου: Πρόκειται για την πιο συχνή μορφή μεσοκολπικής επικοινωνίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 75% όλων των περιστατικών. Η επικοινωνία απαντάται συνήθως στο μέσο του διαφράγματος.
  • Ελλείμματα φλεβώδους κόλπου: Σπάνια μορφή μεσοκολπικής επικοινωνίας, τα ελλείμματα φλεβώδους κόλπου βρίσκονται στο ανώτερο ή το κατώτερο οπίσθιο μέρος του κολπικού διαφράγματος. Ο τύπος αυτός αφορά το 10% των περιστατικών, και συνδέεται με προβλήματα στη δεξιά πνευμονική φλέβα ή σε μεγάλες φλέβες της καρδιάς.
  • Στεφανιαίος κόλπος: Πρόκειται για τον σπανιότερο τύπο μεσοκολπικής επικοινωνίας, με ποσοστό που μόλις αγγίζει το 5%. Ασθενείς με αυτόν τον τύπο παρατηρούν έλλειψη ενός μέρος του φλεβικού συστήματος της καρδιάς.

 

Αίτια μεσοκολπικής επικοινωνίας

Τα ακριβή αίτια πρόκλησης της επικοινωνίας μεταξύ των δύο κόλπων δεν είναι γνωστά. Οι συγγενείς καρδιοπάθειες προκαλούνται συχνά λόγω γενετικών μεταλλάξεων. Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός γονέα να αποκτήσει ένα μωρό με συγγενή καρδιοπάθεια. Αυτοί περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και τη χρήση ορισμένων φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη.

 

Διακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας: Γιατί μπορεί να γίνει απαραίτητη;

Οι ενήλικες με μη φυσιολογική ροή αίματος προς τον δεξί κόλπο ενδέχεται να βιώσουν κάποια σοβαρά προβλήματα. Αυτά διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, ανάλογα με το βαθμό καταπόνησης που έχουν υποστεί η καρδιά και οι πνεύμονες, και περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

  • Αρρυθμία
  • Πνευμονική υπέρταση
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Καρδιακή ανεπάρκεια

 

Διακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίαςΔιακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας

Διαδικασία διακαθετηριακής σύγκλεισης μεσοκολπικής επικοινωνίας: Επέμβαση

Η διακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας είναι μία επεμβατική μέθοδος αντιμετώπισης της μη φυσιολογικής αιματικής διόδου από τον αριστερό στον δεξί κόλπο. Πραγματοποιείται υπό καταστολή (μέθη), με τον ασθενή να διατηρεί τις αισθήσεις του. Ο επεμβατικός καρδιολόγος πραγματοποιεί μια μικρή τομή στη μηριαία φλέβα, από όπου εισάγει τον λεπτό σωλήνα (καθετήρας). Στο άκρο του φέρει μια συσκευή σύγκλεισης σε σχήμα ομπρέλας. Με τη χρήση ακτινοσκόπησης και υπερηχοκαρδιογραφήματος (διοισοφάγειου ή ενδοκαρδιακού), ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία του καθετήρα, όσο τον προωθεί διαμέσου της φλέβας στην καρδιά. Φθάνοντας στο σημείο της επικοινωνίας, ο ιατρός τοποθετεί τη συσκευή σύγκλεισης, και απομακρύνει τον καθετήρα.

 

Διακαθετηριακή σύγκλειση μεσοκολπικής επικοινωνίας: Μετεγχειρητική πορεία

Μετά την σύγκλειση, ο ασθενής παρακολουθείται στενά από την ιατρική ομάδα όσο αναρρώνει από την αναισθησία. Παραμένει στο νοσοκομείο συνήθως για μια ημέρα, κι έπειτα εξέρχεται κανονικά, ενώ σχεδόν άμεσα μπορεί να επιστρέψει στις φυσιολογικές του δραστηριότητες (3-4 ημέρες μετά). Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον ασθενή να είναι συνεπής στα μετεγχειρητικά ραντεβού του με την ιατρική ομάδα, και να ακολουθεί τις οδηγίες που έλαβε ειδικά για τη λήψη αντιαιμοπεταλιακής αγωγής.

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σταθογιάννης, έχει εξειδικευθεί στην επεμβατική διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών και λοιπών παθήσεων στην Ιατρική Σχολή του Stanford των ΗΠΑ. Είναι συνεργάτης του Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, που είναι από τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα κέντρα στην διακαθετηριακή αντιμετώπιση των βαλβιδοπαθειών διεθνώς. Σε περίπτωση που χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τη διακαθετηριακή σύγκλειση της μεσοκολπικής επικοινωνίας, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ ΣΤΟ ΤΗΛ. 2113331512

ΑΘΗΝΑ: Παρθενώνος 1, Αθήνα – Κουκάκι, 11742

ΜΑΡΟΥΣΙ: Νοσοκομείο Υγεία – Ερυθρού Σταυρού 9, Μαρούσι, 15123