Αξονική στεφανιογραφία (αναίμακτη)
Τι είναι η αξονική στεφανιογραφία;
Η αξονική στεφανιογραφία αποτελεί μια διαγνωστική τεχνική, η οποία χρησιμοποιείται για τη διάγνωση κάποιων καρδιαγγειακών παθήσεων όπως η στένωση κι η απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Χρησιμοποιείται επίσης για τον έλεγχο της αθηρωματικής πλάκας στα στεφανιαία αγγεία, και το φορτίο ασβεστίου που ενδεχομένως να έχει η πλάκα. Πρόκειται για μια μη επεμβατική απεικονιστική μέθοδο, η οποία διαρκεί ελάχιστα και παρέχει πολλές και σημαντικές λεπτομέρειες για τα στεφανιαία αγγεία.
Η αθηρωματική πλάκα δημιουργείται λόγω συσσώρευσης λίπους κι άλλων συστατικών στο εσωτερικό των αγγείων. Σε περίπτωση όπου αυτή περιέχει ασβέστιο, ο ιατρός μπορεί να διαγνώσει αθηροσκλήρωση, ή αλλιώς στεφανιαία νόσο.
Ποιες είναι η ενδείξεις διενέργειας της εξέτασης;
Κύριος στόχος της εξέτασης της αξονικής στεφανιογραφίας είναι ο εντοπισμός της αθηρωματικής πλάκας και η διάγνωση της στεφανιαίας νόσου σε ασυμπτωματικούς ασθενείς που διαθέτουν προδιάθεση. Αυτό πραγματοποιείται με στόχο την πρόληψη ενός πιθανού καρδιαγγειακού επεισοδίου. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιηθεί σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα, όπως η έντονη στηθάγχη ή σε ασθενείς με θετικό τεστ κοπώσεως.
Άλλες παθήσεις, για τις οποίες ενδείκνυται η αξονική στεφανιογραφία είναι:
- Συγγενείς καρδιοπάθειες
- Βαλβιδοπάθειες
- Ανευρύσματα αορτής
- Καρδιακοί όγκοι
Αξονική στεφανιογραφία: Προετοιμασία
Παρά το γεγονός ότι η αξονική στεφανιογραφία είναι μια εύκολη και γρήγορη εξέταση, απαιτεί κάποια ειδική προετοιμασία η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί πιστά. Αυτό είναι αναγκαίο για να είναι το αποτέλεσμα όσο το δυνατόν πιο έγκυρο. Ο ασθενής οφείλει να ακολουθήσει νηστεία τουλάχιστον 4 ωρών προ της εξέτασης. Η κατανάλωση καφεΐνης και νικοτίνης θα πρέπει να αποφεύγεται για τουλάχιστον 12 ώρες πριν την εξέταση, με σκοπό τη μη αύξηση του καρδιακού ρυθμού.
Διαδικασία της εξέτασης
Κατά την έναρξη της εξέτασης, ένας ειδικός φλεβοκαθετήρας θα τοποθετηθεί στο χέρι του ασθενούς. Αυτό είναι το σημείο έγχυσης του σκιαγραφικού υλικού. Ο ασθενής ξαπλώνει στο κρεβάτι του αξονικού τομογράφου, και ο ειδικός υγείας τοποθετεί τα ηλεκτρόδια του καρδιογράφου στο στήθος. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 με 15 λεπτά, διάστημα κατά το οποίο ο ασθενής θα πρέπει να μείνει ακίνητος. Η χορήγηση του σκιαγραφικού ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες στιγμιαίες παρενέργειες, όπως η μεταλλική γεύση ή αίσθημα καύσου και επιγαστραλγίας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο τεχνολόγος θα παρακολουθεί την καρδιακή συχνότητα του ασθενούς. Ενδέχεται να του ζητήσει να κρατήσει την αναπνοή του για 10 με 20 δευτερόλεπτα.
Αξονική στεφανιογραφία: Πλεονεκτήματα & Κίνδυνοι
Η υψηλή αξιοπιστία της εξέτασης προσφέρει ακρίβεια αποτελέσματος μεγαλύτερο από 95%, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται οι επεμβατικοί καθετηριασμοί ασθενών που δεν επιδεικνύουν σημαντικά παθολογικά ευρήματα. Διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με την κλασική στεφανιογραφία, τα οποία περιλαμβάνουν τον αναίμακτο χαρακτήρα της και τη σύντομη διάρκειά της.
Η αξονική στεφανιογραφία είναι μια ασφαλής κι σχετικά ακίνδυνη εξέταση. Δεν προκαλεί πόνο, ούτε αιμορραγία στον ασθενή. Παρόλα αυτά, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων φαίνεται να αποτρέπεται από τη συμμετοχή σε αυτήν την εξέταση λόγω φόβου της ακτινοβολίας και του σκιαγραφικού υλικού. Ωστόσο, η ακτινοβολία που λαμβάνεται από την αξονική στεφανιογραφία βρίσκεται μέσα στα όρια των ασφαλών επιπέδων για έναν άνθρωπο. Ταυτόχρονα, το σκιαγραφικό υλικό που χρησιμοποιείται περιέχει ιώδιο κι αποβάλλεται από τον οργανισμό μέσω της ούρησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Δρ. Κωνσταντίνος Ε. Σταθογιάννης, έχει εξειδικευτεί στην επεμβατική καρδιολογία στην Ιατρική Σχολή του Stanford των ΗΠΑ και στο Essex Cardiothoracic Center του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατέχει πολυετή εμπειρία στην διακαθετηριακή αντιμετώπιση των παθήσεων των στεφανιαίων αγγείων και λοιπών δομικών παθήσεων της καρδιάς. Είναι συνεργάτης με το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ. Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από στεφανιαία νόσο, επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε αξονική στεφανιογραφία, ή αναζητάτε μια δεύτερη γνώμη, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί του.